Chlebszy

Pyszne wypieki

Prosto z pieca

m

Przy produkcji chlebszego pieczywa kierujemy się regułą „mniej znaczy więcej”. Tylko proszę nie pomyślcie, że jesteśmy skąpi lub jakoś wyjątkowo oszczędni. Nic bardziej mylnego. Po prostu nasze produkty mają krótki skład. Chleby to zakwas (czasami drożdże) mąka, woda, sól.

I najważniejsze – zero szajsu! Nie używamy żadnych spulchniaczy, polepszaczy, barwników ani innych świństw. Wystarczą nam woda, mąka i sól.

CHLEBY ŻYTNIE NA ZAKWASIE

Od tego wszystko się zaczęło. Chleby żytnie na zakwasie to podstawa naszej oferty. Naturalne, smaczne, zdrowe i trwałe pieczywo. W składzie tylko woda, mąka i sól, od czasu do czasu dodatki takie jak: suszone śliwki, żurawina, pestki słonecznika i dyni, siemię lniane oraz orzechy.

CHLEBY PSZENNE

Często na zakwasie, ale także z dodatkiem zacieru drożdżowego. Cudownie wypieczone prawdziwe chleby, wśród nich nasza chluba – Chleb Dożynkowy. Taki, który dziś widujecie na filmach w scenach „witamy Was chlebem i solą”.

CHLEBY MIESZANE

Dla tych, którzy jeszcze nie zdecydowali czy wolą żyto czy pszenicę, albo dla tych, którzy lubią i to i to. Połączenie mąk pszennych i żytnich daje nieograniczone możliwości tworzenia nowych smaków. W tej kategorii znajdziecie nasz bestseller – Chleb Wiejski.

BUŁKI I ROGALE

Delikatne pieczywo w sam raz na niespieszne śniadanie. Bułki z różnych mąk, (w tym bułki żytnie) z różnymi dodatkami: sezamem, makiem oraz ziarnem. No i chlebsze rogale – nie-poznanikaów ostrzegamy, że u nas mleczne rogale są delikatnie słodkie, a nie słone jak w innych regionach Polski.

CHAŁKI

Niby trzy produkty, ale zasługują na osobny rozdział w naszej ofercie. Chałka numer jeden to chałka z kruszonką, na maśle i na mleku. Prawie jak placek drożdżowy, a może nawet smaczniejsza. Chałka druga to chałka tradycyjna, żydowska. Na zimnotłoczonym oleju rzepakowym i wodzie. Chałka numer trzy to chałka „słona”, wytrawna z dodatkiem tymianku.

BAGIETKI

U nas w 4 odsłonach: tradycyjna Bagietka Pszenna, Bagietka Graham, z nasionami oraz wiedeńska. Ta ostatni najmniej znana. Lekko słodka. Do konfitury w sam raz.

SŁODYCZE

Ciasta, ciasteczka, placki, rogaliki, drożdżówki, kokosanki, jagodzianki – co kto lubi. Brać, kupować, degustować. Koniecznie cynamonki, nasz hit nad hity. Cudowne drożdżowe zawijańce z cynamonem, z polewą z serka Philadelphia. Chlebszy towar eksportowy! Aaaa… i Pavlova się poleca się serdecznie.

Nasze wypieki

NASZE WYPIEKI

Czy zastanawialiście się kiedyś, jak wygląda proces produkcji chleba, zanim on trafi na wasze stoły? Zdradzimy Wam nasz przepis.

Po pierwsze czas. Weź go dużo, bo to najważniejszy składnik dobrego chleba. W Chlebszym wytwarzamy chleby metodą pięciofazowej fermentacji. Oznacza to, że proces rozpocząć musimy nawet 30 godzin przed wypiekiem.

Po drugie praca. W piekarni rzemieślniczej (takiej jak nasza) to ręczna praca. Nasi piekarze pracują całą noc, aby zdążyć na rano ze wszystkimi wypiekami.

Po trzecie najlepsze składniki. Każdy bochenek zawiera długo fermentujący zakwas, odpowiednio dobraną mąkę, wodę i sól. Tylko tyle i aż tyle. Bez żadnych kompromisów i zamienników. Bez polepszaczy, spulchniaczy i barwników. Zero szajsu!

Nasza pracownia

W Chlebszym postawiliśmy na dostępność i transparentność. Cała produkcja odbywa się na oczach naszych klientów. Goście pracowni mogą obserwować każdy szczegół i etap produkcji. Na własne oczy mogą przekonać się, jak powstaje, rośnie i rumieni się naturalne pieczywo.

Nasz lokal
Nasz lokal
Nasz lokal
Nasz lokal
Nasz lokal
Nasz lokal