czym jest fermentacja pięciofazowa chleba?
Fermentacja pięciofazowa to jedna z najbardziej tradycyjnych i zarazem precyzyjnych metod przygotowywania ciasta chlebowego. Opiera się na naturalnym zakwasie żytnim i pozwala uzyskać chleb o wyjątkowym smaku, aromacie oraz trwałości. Choć wymaga cierpliwości i doświadczenia,
Mąki żytnie – właściwości, różnice i zastosowanie
Mąka żytnia to podstawa wielu tradycyjnych wypieków: chleba na zakwasie, bułek, ciast czy naleśników. Wyróżnia się wyjątkowym smakiem, bogactwem składników odżywczych i prozdrowotnym wpływem na organizm. Najczęściej spotykamy trzy typy mąki żytniej: mąka żytnia typ
Dobre i złe odmiany orkiszu – co warto wiedzieć?
Orkisz, znany także jako pszenica orkiszowa (Triticum spelta), to jedno z najstarszych zbóż uprawianych przez człowieka. W ostatnich latach wraca do łask – głównie ze względu na swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak. Ale uwaga!
Rogale marcińskie z wysyłką do firm w całej Polsce – regionalny prezent dla Twoich kontrahentów
Prowadzisz firmę w Poznaniu i masz kontrahentów w całej Polsce? A może chcesz podziękować swoim partnerom biznesowym w wyjątkowy, lokalny sposób? Podaruj im coś, co jest symbolem naszego miasta – rogale nie-świętomarcińskie wypiekane według starej,
Chleb przemysłowy vs. rzemieślniczy – co naprawdę jesz?
Czy wiesz, że dobrze wypieczony chleb rzemieślniczy potrafi utrzymać świeżość nawet przez kilka dni – i to bez konserwantów, polepszaczy ani pakowania w plastik? W przeciwieństwie do pieczywa przemysłowego, które często wysycha po jednym dniu lub
Chleb żytni NA ZAKWASIE– tradycyjne pieczywo z naszej piekarni
W naszej piekarni rzemieślniczej od lat wypiekamy chleby żytnie oparte wyłącznie na naturalnych składnikach. Każdy nasz chleb na zakwasie powstaje z żytniej mąki, wody, soli i… cierpliwości. Bo to właśnie naturalna fermentacja trwająca ponad 24
Chleb keto z samych ziaren – zdrowy wybór bez mąki i glutenu
Jeśli jesteś na diecie niskowęglowodanowej i szukasz alternatywy dla tradycyjnego pieczywa, chleb keto z samych ziaren będzie strzałem w dziesiątkę. To nie tylko zdrowa opcja bez mąki i drożdży, ale też prawdziwa bomba odżywcza, która